Bästa trädgårdsvänner.

Jag förstår att ni liksom jag längtar efter våren när man ska så tomatfröna och börja jobba med plantor. När solen och ljuset kommer tillbaka. Fast jag har faktiskt redan tjuvstartat. Jag sådde kronärtskockor efter sorten Herrgård redan vid nyår och nu är plantorna redan 5 cm höga och bör skolas om. Därefter är det genast sådd av chili och paprika för att få igång dessa tidigt så de hinner ge bra skörd. Sättet jag odlar dessa tidiga plantor på är enkelt – bara en liten vit låda med ett lysrör i taket på lådan nära plantorna.

 

Ute håller Classicum växthus på att sätta upp mitt stora växthus på 217 m2 med ett litet växthus innuti där jag ska odla mina tomater, gurkor, meloner mm i framtiden. Ska bli underbart att äntligen få plats.

 

Många försöker hitta min mailadress på nätet och det drabbar åtminstone en person som råkar ha samma namn som mig. Jag har tyvärr inte tid att svara på era mail på jobbet så den mail adressen är hemlig och hemma har jag också möjligen någon mailadress men den använder jag inte för jag har absolut inte tid. Nu när alla tomatfrön ska packas jobbar jag mina 40+ timmar i veckan på jobbet och ca 50 timmar i veckan med att packa tomatfrön m.m. Resterande tid äter jag och sover och kanske ägnar några minuter åt växter. Ingen vill hjälpa mig för det är ju noga så det blir rätt och timpengen är bara ca 10 kr/tim. Som medlemmar i tomatklubben får man gärna skriva brev om ni vill ha kontakt och fråga något men skicka då med ett frankerat returkuvert.

 

Tomatodling är ju en fantastisk hobby och man gör ju massor av goda saker i köket med hjälp av tomater.

 

Nya rön om tomaters påverkan på vår hälsa kommer i en strid ström. Vad sägs om följande.

Motverkar att cancer uppkommer

Minskar beläggningar i blodkärl och därmed risker med hjärtinfarkt, åderbråk och stroke

Gör livet lättare för dem med astma och allergi (om det inte är tomater)

Motverkar eclampsi hos gravida kvinnor.

Motverkar inflammationer

Motverkar bildandet av blodproppar

Får vissa cancertumörer att reduceras (ännu bara konstaterat för prostatacancer)

Skyddar vår syn

Gör att vår hud åldras långsammare (mindre rynkor)

Motverkar uppkomst av demens.

 

För att vi ska få bästa effect så ska det vara uppvärmda tomater med olja (rapsolja, olivolja) – puree, ketchup, sås, etc. Färska tomater är nyttiga men tillagade 3-5 ggr bättre eftersom kroppen lättare kan få tag i dom i huvudsak fettlösliga nyttoämnena.

 

Lev väl

Åke