Hej alla odlarvänner och tomatvänner,

Som ni vet så finns det ett hot genom EU igen där stora företag lobbat för att försöka få bort alla gamla och udda sorter för att dessa ska ersättas av deras F1 hybrider. Allt för att tjäna mer pengar och kunna styra det vi odlar.

Jag har skrivit ett par inlägg i ämnet (kunna öppna dem)

Det som sker nu är tragiskt. Vi är på god väg att aktivt utrota genetisk mångfald och alla sorter som vi människor förädlat fram. Det handlar inte alltid om perfekt högavkastande sorter men sorter med torktålighet, resistenta sorter, sorter som tål salta jordar, sorter med litet gödningsbehov, tidiga sorter for nordligt klimat, extra goda sorter och kanske extra nyttiga sorter. Allt ska ersättas med högavkastande sorter som behöver mycket konstgödning och besprutning (som ofta samma företag producerar och säljer)

I växthuset växer som vanligt en massa tomater för att odla frö till er. Många nya spännande sorter och också extra nyttiga sorter.

Man har konstaterat att hopplösa cancerfall som fått äta 250 g tomatpure per dag har fått sin cancer reducerad, vi vet att tomaterna har många nyttiga funktioner när det gäller vår hälsa och man har tagit fram tomater med höga halter av carotenoiderna lycopen och betacarotin.

Min dröm är att något forskarlag hade lust att testa alla sorter i min tomatgenbank för att ta reda på variationen i sorterna beträffande nyttoämnen P-coumaginsyra, chlorogensyra och alla de 9 olika carotenoider som finns i tomater. Dessutom ta rätt på vilka nyttofunktioner de olika ämnena har. Naturligtvis skulle jag önska att växtförädlarfirmor sedan skulle satsa på att ta fram fler hälsotomater.

Jag har redan börjat äta av årets tomater och smaken är fantastisk jämfört med köpetomaterna. Jag skulle önska att odlarna ville höja smaken med rätt gödsling.

Tomatklubbens medlemsavgift är från 2012 höjd till hela 30 kr.

Många vill svara på mina inlägg men tyvärr så räcker inte min tid till för detta. Man når mig bäst med brev.

Jag hoppas att ni alla får en fantastisk skörd och en fin sommar

Håslöv en tidig sommardag

Åke Truedsson